Tantra

Tantra er essensen

Traditionel Kaula Tantra, eller Trika Kashmiri Shaivisme, indeholder både vedisk filosofi og praksis i ét integreret system. Tantra er ikke alene en filosofisk lære eller en isoleret serie af asanas (yogastillinger). Det er heller ikke den sanselige søgen efter unikke seksuelle oplevelser, som mange tænker på, når de hører ordet tantra.

Tantra er en ældgammel spirituel videnskab, så gammel som veda’erne selv. Tantra er essensen af de vediske tekster. Det vigtigeste. Det essentielle. Læren om hvem du er og hvorfor du er til. Læren om ægte frihed. Tantra er solidt forankret i en ikke-dualistisk tankegang, og er baseret på principperne Shiva og Shakti, Yin og Yang, som udtryk for den ene uendelige og uforanderlige realitet – det Absolutte. Når vi forstår og integrerer denne viden, kan vi leve livet fra et sundt, helt sted. Vi begynder naturligt at se klart gennem den forvirring, de fleste mennesker i vores moderne præstationsorienterede efterkrigssamfund har samlet op i løbet af livet. Den tillader os at se igennem de illusioner der adskiller os fra vores sande essens, fra viden om hvem vi virkelig er. Når vi ser os selv klart, kan vi leve livet til vores fulde potentiale, uden at spænde ben for os selv ved at sammeligne os med andre eller hige efter bekræftelse og kærlighed udefra. Vi kan således opleve vores sande frihed og harmoni.

I alle traditionelle systemer er der er en tung vægt på selvstudie. Viden en vigtig del af Traditionel Tantra. Men man skal lægge alle ideer om intellektuel præstation bag sig, for her menes ikke blot intellektuel viden, men en dyb integreret viden og forståelse af sig selv og hele universet. 

De mange tantriske tekster kan, med hjælp fra en erfaren lærer, give indsigt i alle aspekter af livet (bla. dhyana/meditation, karma, dharma, kundalini, chakras, prana m.m.). Studier af det indiske sundhedssystem ayurveda og af sanskrit, det formentlig ældste sprog i verden, er også en vigtig ingrediens, hvis du skulle ønske at dykke dybere ind i tantraens verden. De fysiske praksisser er ligeledes vigtige. De inkluderer asanas (yogastillinger), pranayama (regulation af vejrtrækning) og bandhas (låse). Disse er baseret på solid gennemprøvet ayurvedisk viden om prana, din vitale livsenergi. Ved at balancere og optimere prana gennem den fysiske praksis, optimerer du alle dele af dit system, og dette bringer dig sammen med den spirituelle viden til dit fulde potentiale både fysisk, mentalt, følelsesmæssigt og energetisk.