Samsø

Samsø er øen i midten, Danmarks hjerte, bæredygtighedens ø, smukt placeret på grænsen mellem land og vand, mellem himmel og hav.

At rejse til Samsø er næsten et retreat i sig selv. Allerede ombord på færgen sættes tempoet automatisk ned. Og der sker noget betagende, når man møder øens langsommelighed. Man slapper af og bliver nærværende, for der er ingen andre steder at tage hen, intet man skal nå – man skal bare være til.

Samsø betyder samlingsøen. På sanskrit betyder ordet sam også med, sammen med eller sammen. Når ordet sættes sammen med andre ord, sættes der nogen gange et s ind inden det følgende ord. Måske navnet Samsø har sin oprindelse i sanskrit? Det var i hvert fald efter sigende her, at vikingerne samledes og lagde råd i fordums sagnomspundne tid. Og Samsø er stadig en samlings-ø, nu blot i en anden betydning. Her kan vi komme fra hele landet for at samles, for at få samling på os selv – for at gå ind i det eneste ene som forfatteren Lars Muhl skriver i sin bog Hjertets stilhed Samsøs kraft.

Naturen betyder meget på Samsø. Øen er i sig selv en sand naturperle. Her findes alle Danmarks landskabsformer samlet – bakker fra istiden, kraftfuld skov, kyst, hede, marker, enge, søer, fjord – og også små idylliske landsbyer. Alt sammen vævet sammen på smukkeste vis.

Naturen er noget vi samles om på Samsø. Samsingene har siden 1997 gået forrest i miljøkampen i bestræbelserne på at blive Vedvarende Energi-Ø. Allerede siden 2004 har øen ikke alene været selvforsynende med vedvarende energi, men har endda kunne eksportere den. Og så er Samsø kendt som hele Danmarks køkkenhave. Det særlige klima tillader, at der kan produceres alt fra kartofler, jordbær, ærter, asparges og græskar til mere eksotiske afgrøder som figner og druer til vin.

Du kan læse meget mere om øen hos Visit Samsø.